Referentie Project

Context:

Het Forum Groningen is een complex verzamelgebouw middenin het historische stadscentrum van Groningen. Het gebouw, na een lange voorbereiding en uitvoering eindelijk in november 2019 geopend, omvat diverse functies variërend van een 5-laagse ondergrondse parkeergarage, stadsbibliotheek, dependance van het Groninger Museum, bioscoopzalen, horecafuncties en heeft een openlucht auditorium op het dak. Verschillende gebruikersgroepen worden in dit gebouw met elkaar onder één dak gebracht.

Bijzonder is dat tijdens de uitvoering van dit project door de beweging in de grond het project in 2015 een jaar heeft stilgelegen om zogezegd “seismisch” te worden versterkt. De opdrachtgever heeft er ervoor gekozen om de aanvankelijk stroef lopende uitvoering van de onderbouw om te denken naar een kans: de bovenbouw is na herstart vormgegeven als ware het een UAV/gc contract.

 

ABT verzorgde de technische disciplines: bouwkundige engineering en constructieve advisering, maar ook de (procesmatige) uitvoeringsbegeleiding.

Mijn rol:

Verantwoordelijk voor de contacten met Gemeente (in haar hoedanigheid als opdrachtgever maar ook met de verschillende gebruikers), de architect NL Architects, de andere adviseurs en bouwer BAM. Naast de rol als integraal verantwoordelijke adviseur voor de technische disciplines heeft ABT ook de rollen van directievoering en toezicht verkregen gedurende de uitvoeringsfase. Dit team werd door mij aangestuurd. Bijzonder om te noemen is dat de onderbouw als traditionele directievoering was ingezet onder UAV-regime en de bovenbouw (na herstart) als kwaliteitsmanagement in de geest van UAV/gc.

Project : Forum Groningen
Periode : 2008 – 2016 (2019)
Opdrachtgever : Gemeente Groningen
Architect : NL Architects
Foto voorblad, 1 en 3 : Deon Prins
3D-images : NL Architects

Terug naar referenties